За Опрашването

Всичко, което трябва да знаете за...
Факти за опрашителите от проекта STEP

Факти за опрашителите от проекта STEP

Feb 2017,

Опрашителите подпомагат продуктивността на стопанството

Земните пчели са важни опрашители за много растителни култури.Опрашителите са крайно необходими за голям брой икономически значими селскостопански култури в Европа, най-вече заради тяхната роля в увеличаването на добивите и качеството на продукцията (виж по-долу). Известно е, че медоносните пчели опрашват само някои растения, докато земните пчели и мухите от семейство Syrphidae участват в опрашването на голям брой растителни култури и са сред най-важните опрашители в Европа. Например, във Великобритания количеството на медоносните пчели достига едва за около 1/3 от засетите култури, нуждаещи се от опрашване. Това означава, че 2/3 от опрашването се извършва от дивите пчели и други некултивирани насекоми.
 
Растения, чието плодоносене зависи от опрашителите
 

 

 • Плодове – ябълка, портокал, домат, круша, праскова, пъпеш, лимон, ягода, малина, слива, кайсия, череша, киви, манго и касис
 • Зеленчуци – морков, лук, чушка, тиква, бакла, тиквичка, фасул, патладжан, краставица и соя
 • Промишлени култури – памук, рапица, синап и елда
 • Семена и ядки – слънчоглед, бадем и кестен
 • Билки – босилек, градински чай, розмарин, мащерка, кориандър, кимион и копър
 • Култури, използвани за храна на животни – люцерна, детелина и лечебна комунига
 • Етерични масла – лайка, лавандула и иглика

 

Опрашителите участват в производството на 150 (84%) селскостопански култури в Европа Тези растения зависят частично или изцяло от насекомите за тяхното плодоносене Икономическата стойност на насекомите, опрашващи растенията в Европа се изчислява на около 22 милиарда евро годишно Земните пчели и някои други насекоми са също толкова важни опрашители, колкото са и медоносните пчели

Опрашителите са застрашени

През последните няколко десетилетия в Европа се наблюдава значително намаляване на броя на домашните и дивите пчели. От 1985 до 2005 г. колониите на домашните пчели са намалели средно с 16%, а в някои страни като Англия, Германия, Чехия и Швеция процентът е значително по-голям. Числеността на дивите пчели също намалява в много части на Европа. Причните за това са най-различни и включват намаляването на подходящите местообитания, вредителите, болестите и засиленото използване на торове. В същото време все повече селскостопански култури, нуждаещи се от опрашване, се засаждат всяка година.

Дивите опрашители увеличват продукцията и намаляват риска

 

 • Дивите пчели могат в много случаи да заместят домашните пчели и по този начин да предотвратят намаляването на добивите. В Европа обитават повече от 2500 вида диви пчели. Да се разчита на един единствен опрашител, в случая медоносната пчела, е много рискована стратегия. В случай на неочаквано заболававане или други фактори, водещи до рязко намаляване на числеността и в даден регион, и при липса на други опарашители, добивите биха намалели значително. Дивите пчели служат като „застраховка“ – стабилизират добивите и могат да заместят домашните пчели в случай на разко намаляване на числеността им или при трудности при наемането на кошери.
 • Дивите опрашители много по-ефективно опрашват някои култури, в сравнение с медоносните пчели, какъвто е случаят с пчелите от род Osmia при ябълките и земните пчели при бобовите растения.
 • Земните пчели могат да опрашват растения, като например домати, чушки и боровинки, които медоносните пчели не могат.
 • Дивите пчели от родовете Osmia и Bombus могат да хранят при много по-ниски температури и при по-голяма влажност на въздуха, когато домашните пчели не могат да летят.
 • Стопанствата, които поддържат жизнени популации от диви пчели могат да намалят значително разходите си, тъй като няма да имат нужда да наемат кошери с домашни пчели.

 

Как може да помогнете на опрашителите?

 

 •  Изберете такава агроекологична схема, която подпомага дивите опрашители, като например засяване на цветни лехи в покрайнините на монокултурния блок или създаване на специфични местообитания за тях.
 • Използвайте искуствени торове по възможно най-безопасния за опрашителите начин. Опитайте се да избягвате пестициди, за които се знае, че имат отрицателен ефект върху пчелите. Намалете използването на хербициди, които подтискат цъфтящите растения.
 • Оставете необработена земя около нивата, която опрашителите ще могат да използват за почивка, храна и размножаване.
 • Засаждайте на ротационнен принцип едновременно цъфтящи растения (например рапица, детелина и бакла), за да осигурите допълнителен източник на нектар и полен за пчелите и другите насекоми.

 

STEP е акроним на европейския проект „Състояние и тенденции при европейскитеопрашители“ (No. 244090-STEP-CP-FP), който цели опазането на опрашителитеи подпомагането на услугите, които те осигуряват.
За повече информация: www.STEP-project.net